University of Washington

Seattle, Washington, US

Site

Overlooking the Montlake cut between Lake Washington and Lake Union and an extension of the existing Hospital this facility provides for a much needed clarity of circulation as well as waiting room views to the adjacent amenities and garden which heretofore has not existed.  By organizing the public circulation to one side and maintaining clinics and primary functioning aspects of the building to the other, a simple circulation diagram became the building complete with a circulating stair and sky light at the terminus of the hospital corridor.  Equally as important is that all the circulation within the building terminates at daylight either by direct view or skylights above sloping terminus walls. 

Architecture

The view side of the building dictates the all glass aspect of the visitor experience and the street side responds to the desire by the community to see only one level of the building.  Accordingly the six story building is buried into the ground and only reveals itself towards the view.  By organizing lower level parking and upper medical functioning within the same structural system and maintiaining a strict attitude about the diagram of both building services and circulation, this project was built with a $6 million dollar savings which allowed for all the Operating Rooms to be built in the first phase rather than shelled as originally conceived. 

Program

Emerging from the last available parcel of land adjacent to the University of Washington Medical Center, the new Surgery Pavilion consolidates and focuses all of the hospital’s outpatient surgeries to improve and streamline patient care. This design adds approximately 150,000 square feet of ambulatory surgery and clinic space, including eleven operating rooms, 54 short stay patient rooms, an endoscopy suite, five new surgery and specialty clinics, and media equipment in several of the operating rooms to promote connections between medical education, research, and practice. Three levels of underground parking ensure convenience while a glass enclosed sky bridge links the facility to the existing hospital.